LEVENDE
GEDACHTEN
x
OSHO
x
KRISHNAMURTI
x
MAHARISHI
x
MEHER BABA
x
SAI BABA
x
VIVEKANANDA
x
BHAGAVAD GITA
x
MYSTIEK
x
NIETZSCHE
SPINOZA
FILOSOFIE OVERIGE
x
I TJING  
x
THOMAS EVANGELIE
x
OVERIGE
x
CITATEN
x
TREFWOORDEN & LINKS
x
SITEMAP
x
HOMEPAGE

 

      KRISHNAMURTI: LAAT HET VERLEDEN LOS     

  DE WAARNEMER EN HET WAARGENOMENE  

We hebben energie nodig niet alen om een totale omwenteling in onszelf tot stand te brengen, maar ook om te kunnen onderzoeken, te kijken, te handelen.

Zolang er enige soort wrijving bestaat in een van onze verhoudingen, hetzij tussen man en vrouw, tussen de ene mens en de andere, tussen de ene gemeenschap en de andere en tussen het ene land en het andere, of de ene ideologie en de andere - als er een innerlijk wrijving optreedt of een uiterlijk conflict, hoe subtiel ook - dan is verspilling van energie.

Zolang er een tijdsinterval is tussen waarnemer en het waargenomene, schept dat wrijving en dus een verspilling van energie.

Die energie is tot op haar hoogste punt gebracht als de waarnemer het waargenomene is, en dan is er in 't geheel geen tijdsinterval.

Dan zal energie zijn zonder motief en die energie zal haar eigen kanaal van actie vinden, omdat dan het 'ik' niet bestaat.

We hebben een geweldige energie nodig om de verwarring waarin we leven te begrijpen en het gevoel 'Ik moet het begrijpen' brengt de vitaliteit voort om er achter te komen.

Maar iets aan de weet komen, iets zoeken, vergt tijd en zoals we hebben gezien is het langzamerhand losmaken van de bepaaldheid van de geest niet de goede weg.

Tijd is de weg niet.

Of we nu jong of oud zijn, nu kan het ganse levensproces in een andere dimensie worden gebracht.

Het tegendeel zoeken van wat wij zijn is ook niet de weg, noch de kunstmatige discipline van een systeem, een leraar, een filosoof of priester - dit alles is heel kinderachtig.

Als we ons dit realiseren, vragen we onszelf af of het mogelijk is om de zware bepaaldheid van eeuwen her, onmiddellijk te onderbreken, zonder in een andere te vervallen - om vrij te zijn, zo, dat de geest volkomen nieuw kan zijn, gevoelig, levend, bewust, intens, bekwaam?

Dat is ons probleem.

Er is geen ander probleem, omdat de geest als hij vernieuwd wordt, elk probleem kan aanpakken.

Dat is de enige vraag die we onszelf behoeven te stellen.

Maar we vragen niet.

We willen dat het ons verteld wordt.

Een van de merkwaardigste dingen in de structuur van onze psyche is, dat we allen willen dat het ons verteld wordt, omdat wij het resultaat zijn van tienduizenden jaren propaganda.