LEVENDE
GEDACHTEN
x
OSHO
x
KRISHNAMURTI
x
MAHARISHI
x
MEHER BABA
x
SAI BABA
x
VIVEKANANDA
x
BHAGAVAD GITA
x
MYSTIEK
x
NIETZSCHE
SPINOZA
FILOSOFIE OVERIGE
x
I TJING  
x
THOMAS EVANGELIE
x
OVERIGE
x
CITATEN
x
TREFWOORDEN & LINKS
x
SITEMAP
x
HOMEPAGE

 

      KRISHNAMURTI: LEVEN ZONDER GEWELD 

  KIJKEN NAAR DE VERWARRING  

Ten eerste: zijn de meeste mensen niet verschrikkelijk verward? - kijk naar het feit, constateer of je verward bent of niet.

Een geest die verward is brengt, wat hij ook doet, verwarring teweeg.

Een geest die verward is, zeg 'Ik ga mediteren' of 'Ik ga uitzoeken wat liefde is' - hoe kan een verwarde geest iets anders ontdekken dan zijn eigen projectie van verwarring?

Wat moet je doen als je dit feit inziet?

Je bent verward en je streeft naar een geestelijke toestand waarin geen verwarring bestaat.

Je probeert dit, dat, tien verschillende dingen - drugs, drank, seks, bidden, allerlei vluchtwegen - je volgt iets - gooit bommen, van alles en nog wat.

Het eerste wat moet worden gedaan is ophouden met handelen, met iets doen.

Er moet een einde komen aan elke beweging van verwarring vandaan zodat er geen handelen is op verwarring gericht of ervandaan.

Als elk handelen ophoudt is er alleen verwarring.

Er is geen sprake van vluchten, noch van zoeken naar een oplossing, noch van streven die verwarring door helderheid te vervangen; het denken beweegt er niet vandaan, wat de verwarring alleen maar groter maakt; het denken houdt zich even afzijdig.

Dan rijst de vraag: ben je gewaar van deze verwarring als de 'waarnemer', als iets wat los van je staat, of ben je een deel van deze verwarring?

Staat de waarnemer los van hetgeen hij waarneemt - de verwarring?

Als de 'waarnemer' wordt los gemaakt van hetgeen hij waarneemt is er verdeeldheid - die verdeeldheid is de oorzaak van verwarring zelf.

Het is dus belangrijk hoe de geest naar deze verwarring kijkt.

Kijkt hij ernaar als iets wat los van hem staat, of is de 'waarnemer' het waargenomene?

Begrijp dit uiterst belangrijke punt a.u.b. goed.

Als je het eenmaal hebt begrepen zul je zien wat een ontzettend verschil het ons het leven uitmaakt; elk conflict is dan verdwenen.

De waarnemer zegt niet langer 'Ik moet dat veranderen', 'Ik moet tot helderheid komen', 'Ik moet het proberen te begrijpen', 'Ik moet het van me afschudden.'

Al deze activiteiten zijn het product van de 'waarnemer' die zichzelf van de verwarring heeft afgezonderd en een conflict heeft geschapen tussen zichzelf en de verwarring.