LEVENDE
GEDACHTEN
x
OSHO
x
KRISHNAMURTI
x
MAHARISHI
x
MEHER BABA
x
SAI BABA
x
VIVEKANANDA
x
BHAGAVAD GITA
x
MYSTIEK
x
NIETZSCHE
SPINOZA
FILOSOFIE OVERIGE
x
I TJING  
x
THOMAS EVANGELIE
x
OVERIGE
x
CITATEN
x
TREFWOORDEN & LINKS
x
SITEMAP
x
HOMEPAGE

 

      KRISHNAMURTI: LEVEN ZONDER GEWELD 

  RELIGIE IS EEN ZAAK VAN PROPAGANDA  

Religie in de geijkte betekenis van het woord is tegenwoordig een zaak van propaganda geworden, van gevestigde belangen, met veel bezittingen en met een uitgebreid hiŽrarchisch, bureaucratisch systeem van 'spiritualiteit'.

Religie is een zaak van dogma's, geloof en rituelen geworden - iets wat volledig los staat van het dagelijks leven.

Je gelooft misschien wel of niet in God, maar in het dagelijks leven heeft dat geloof heel weinig te betekenen, je bent dan vals, vernielzuchtig, ambitieus, hebzuchtig, jaloers en gewelddadig.

Je gelooft in God, in een verlosser of in een bepaalde goeroe, maar stopt dat ver weg, zodat het je dagelijks leven niet raakt.

Religie is tegenwoordig tot een merkwaardig verschijnsel, zonder enige betekenis uitgegroeid.

Christenen zijn de afgelopen tweeduizend jaar geconditioneerd om te geloven.

Neem het bij je zelf waar, kritiseer niet, veroordeel niet, kijk alleen.

Misschien staat het je niet aan, maar je moet het feit onder ogen zien dat je als christen evenzeer geconditioneerd bent als een communist of atheÔst.

Zowel de gelovige als de niet-gelovige is door de cultuur waarin hij leeft, door de maatschappij en door het buitengewoon sterke proces van propaganda geconditioneerd.

Ook in AziŽ is dat al duizenden jaren het geval.

Het hele fysieke leven, psychologische opvattingen en diep gewortelde geloofsvormen waarvoor men bereid is te doden of gedood te worden, zijn gebaseerd op hardnekkige opvattingen over de wijze waarop de waarheid kan worden gevonden; maar een opvatting, hoe knap en beredeneerd deze ook is, heeft geen enkele realiteit, het blijft een mening.

Religies zijn tegenwoordig over de hele wereld betekenisloos.

We willen spiritueel vermaakt worden en daarom gaan we naar de kerk, de tempel of de moskee, maar dit heeft helemaal niets te maken met de smart, de verwarring en de haat, waardoor het dagelijks leven gekenmerkt wordt.

Een mens die echt serieus is, die echt wil weten of er meer is dan dat verschrikkelijke verschijnsel, leven genaamd, zal beslist volslagen vrij moeten zijn van de structuur waarin hij is grootgebracht wil hij een religieus mens worden.

Door negatie van 'wat is' in de zgn. religies, kom je tot het positieve.